Ischiassmerter

Ischiassmerter er meget ubehagelige smerter, der stråler ned i benet, og kan i nogle tilfælde ledsages af føleforstyrrelser og kraftnedsættelse. Tag godt hånd om det, inden det bliver for slemt.

 

 

Der tilstræbes at have akutte tider til dig med slemme ischiassmerter.

 

Sådan behandles du med smerter fra ischias: 

Grundig undersøgelse med testbaseret tilgang

Øvelser der mindsker dine smerter

Hjælp til egen indsigt i og forståelse af problemet

Vejledning til hverdagen med ischiassmerter

Simpel strategi og enkelte øvelser du selv kan udføre

Udførelse af manuelle teknikker hvis behovet opstår

Det skal du vide:

Ischias er det græske navn for kroppens største nerve som løber gennem benet. Direkte oversat fra græsk betyder ischias til hoften/sædebenet. Iskiasnerven udspringer fra et større netværk af nerver i lænden/korsbenet. Nerven har et længere forløb, hvor den starter i ryggen og spreder sig til bagsiden af underkroppen. Fra dens udspring føres den gennem flere muskler i ballen og ned gennem baglåret. Hvert menneske har dermed to iskiasnerver – én på hver sin side af kroppen og forløbene er ens på begge sider. Dens opgave er at overføre signaler gennem elektriske impulser fra hjernen og ud til muskler og alt andet i kroppen. Man deler ofte ischias smerter op i nervesmerter eller refererede smerter.

Hold dig i bevægelse: Variation og let bevægelse giver ofte den største lindring. Lyt til din krop hvad den kan klare/undgå at forværre din smerte. Undgå for kraftige stræk på nerven. I den akutte fase vil kraftige stræk blot irritere nerven yderligere.

Læg dig ned: Ved at ligge ned mindsker du kompressionskraften på ryggen og dermed også nerven. Et hårdt underlag som gulvet er typisk bedst.

Træk benene let op: I liggende stilling kan man ofte ”give mere plads til nerven” ved at bøje dine ben let op mod brystet eller læg dem på en stol.

  • 10-15% af alle rygsmerter skyldes nervepåvirkning.
  • Prognosen er god, men nerven tager tid om at hele.
  • Vær opmærksom på muskelkraft, føleforstyrrelser og vandladning.

Nervesmerter
Nervesmerter kaldes også neuropatiske smerter og opstår ved skade eller sygdom i nervesystemet Ifm. iskiassmerter er skaden ofte på én eller flere af nerverødderne i lænden. Det mærkes ofte som brændende, stikkende, sviende eller jagende (elektrisk stød). Påvirkning af nerverødder kan ligeledes have konsekvenser for muskelkraften, sensibilitet, reflekser og øget følsomhed for stræk af benet. Det er vigtig at finde årsagen til nervesmerter, så man kan igangsætte den rigtige behandling. Nerven kan hele op igen, men det kan tage lang tid afhængig af skadens omfang.

Referede smerter
Referede smerter kaldes også forskudte smerter, fordi smerten føles et andet sted, end der hvor det egentlige stimulus udspringer fra. Det er en smertemekanisme, som ofte ses ifm. rygsmerter, hvor man kan have ondt i ballen eller ned på ydersiden/bagsiden af låret. Hold øje med at smerterne ikke stråler mere og mere ned i benet. Dette er et tegn på uhensigtsmæssig belastninger. Omvendt vil bevægelser eller stillinger som får smerten til at samle sig mod ryggen være et godt tegn – også selvom rygsmerten evt stiger i en periode.

Scroll to Top